050-5344932

Over Sassenhein

"De historie van Paviljoen Sassenhein"

Het huidige Sassenhein is een oase van rust in de onmiddellijke nabijheid van het dorp Haren onder Groningen. De in het cultuurlandschap ingebedde waterplassen met hun lommerrijke omgeving fungeren als hengelaarsparadijs, maar ook als tussenstop van de wandelaars op het Pieterpad of gewoon als ontspanning voor bewoners van Haren en omgeving.

De oorsprong van het huidige complex is gelegen in de vervening van dit gebied. Het laagveen ontstond zo’n 6000 à 3000 jaar geleden ten gevolge van de stijging van de grondwaterstand. In de 19e eeuw werd besloten deze veengebieden deels af te graven om het veen (te gebruiken als de brandstof turf) te winnen. Hierbij ontstonden in dit gebied de huidige Noordplas van Sassenhein, alsmede het gebied met petgaten (kleine veenplassen) aan de noordzijde van de Wolddeeldijk, de Wolddeelen genaamd.

De naam Sassenhein is ontleend aan de eerste voorzitter van de Hengelaarsclub “Groningen”, Henderikus Aalderink (roepnaam: Hein) en zijn tweede echtgenote Saska Schönfeld Wichers. Uit de samentrekking van Saska en Hein ontstond dus “Sassenhein”, zoals het viswater weldra werd genoemd nadat de hengelvereniging het in eigendom had verworven.

Saska Schönfeld Wichers was familie van de schrijver Belcampo wiens eigenlijke naam Herman Pieter Schönfeld Wichers was. Belcampo was jarenlang een opvallende verschijning in de stad Groningen, van beroep studentenarts en een achterneef van Saska.

Lees verder in het boek over Sassenhein (PDF) >

Paviljoen Sassenhein